23-07-2021

Als groen verbindt ontstaan er mooie dingen

Ontwikkelingsmanager Jeroen Roijers en projectontwikkelaar Jasper Meijs zijn beiden vanaf dag 1 betrokken bij de ontwikkeling van In de Buurttuin. En dus zijn zij bij uitstek de mensen om het hemd van het lijf te vragen. Als we de mannen ontmoeten op de bouwlocatie, ontrafelt zich een mooi gesprek over hoe je een plek met eentonige flats transformeert tot intieme buurt waar groen mensen en plekken verbindt.

Jeroen begint te vertellen: “Er is ontzettend veel vraag naar eengezinswoningen in Schiedam en Rotterdam. We zijn blij dat we die straks kunnen realiseren. Doordat er ook appartementen komen, biedt In de Buurttuin voor elk wat wils.”

Moet je je eens voorstellen…
De heren vervolgen: “Daarnaast is het voor een ontwikkelaar geweldig als je de kans krijgt om zo’n ideaal bereikbare locatie om te toveren tot superfijne woonwijk. Van open, eenzijdig en onpersoonlijk gebied, naar intiem, gevarieerd en groen buurtje waar je je buren kent en je kinderen veilig buitenspelen. Moet je je voorstellen dat je hier woont. Dat je kinderen lekker in een van de buurttuinen spelen, dat je zo het Beatrixpark inwandelt en net zo makkelijk op de metro stapt, waardoor je in 10 minuten in hartje Rotterdam bent. Geweldig toch.”

Hoe zien jullie de toekomst?
“Zoals het er nu naar uitziet is de wijk in 2024 af. Als we dan rondlopen hopen we te zien hoe, door de opzet met buurttuinen, echt een buurtgevoel is ontstaan. Dat de tuinen gebruikt worden en gezien worden als het verlengstuk van thuis. Dat nieuwe vriendschappen zijn ontstaan en dat mensen volop genieten van hun gloednieuwe huis dat ze helemaal naar eigen idee en smaak hebben ingericht”, reageert Jeroen.

De eengezinswoningen worden gebouwd met Fijn Wonen. Wat is dat?
“Fijn Wonen is een duurzaam, betaalbaar en comfortabel woonproduct. De woningen kunnen in snel tempo gerealiseerd worden. De prefab productie leidt tot hoge kwaliteit, want in de fabriek worden, onder geconditioneerde omstandigheden, vele onderdelen van het huis voorbereid. Geen wind, geen vorst, geen regen. De duurzame woningen worden compleet opgeleverd aan de kopers. Er is een aantal overzichtelijke keuzes die je nog kunt maken om dit huis tot jouw droomhuis te maken. Je kunt dit energiezuinige huis zelfs tot een Nul-Op-De-Meterwoning upgraden.”

En de buurttuinen, hoe zit het daarmee?
Jasper antwoordt, aangezien participatie onder zijn ‘takenpakket’ valt: “In een vroeg stadium hebben we de buurt betrokken bij het maken van de inrichtingsplannen. En straks, als de woningen verkocht zijn, gaan we met de bewoners de 6 buurttuinen inrichten. We hebben daar wel wat ideeën bij. Denk aan een moestuin, speeltuin, plek voor een buurtborrel, een bankje of een jeu de boulesbaan. Wij begeleiden dit traject en betalen de aanleg. Verder is het aan de bewoners.” Jeroen vult aan: “Ik denk dat we de inrichting van meerdere buurttuinen in één keer gaan oppakken, zodat ze aanvullend op elkaar kunnen zijn en er op verschillende plekken in de wijk leuke dingen te doen zijn.”

Wat waren de belangrijkste uitgangspunten voor het ontwerp?
Van de buurttuinen maken we een stapje terug naar de basisgedachte achter het ontwerp. Wat was de stip op de horizon? “Groen moest verbinden op sociaal niveau én in fysieke zin”, zeggen de heren stellig. “Dus zie je dat alle plekken in de buurt aan elkaar verbonden zijn met groenstructuren en zoals we vertelden gaan de buurttuinen zorgen voor sociale cohesie tussen de buurtbewoners.”

Gaan jullie nog meer doen om het contact tussen buren te stimuleren?
“Jazeker. Naast het meedenken over de inrichting van de buurttuinen willen we ook de aanleg samen doen. We vinden het belangrijk dat de hagen en erfafscheidingen ook na de oplevering er mooi bij staan en willen toekomstige bewoners helpen om het onderhoud gezamenlijk op te pakken. Dit willen wij faciliteren door voor een periode van twee jaar na oplevering ondersteuning aan te bieden door middel van een samenwerking met een sociale werkplaats. Hierdoor kunnen we nog iets voor een ander betekenen. Het gezamenlijk onderhoud is overigens geen verplichting voor de bewoners. Het is een kans om, zonder dat het je geld kost, samen met je buren de buurt nog mooier te maken .Wij kijken er enorm naar uit de toekomstige bewoners te ontmoeten en samen deze buurt af te maken.”

 

Wonen in de Buurttuin

Alle woningen zijn verkocht!

Je kan niet meer inschrijven als reserve kandidaat

Bel voor vragen de makelaar: Ooms Makelaars Schiedam 010 - 273 0102

inschrijven

Volg ons op Facebook

In de Buurttuin - Facebook

Volg ons op Instagram

In de Buurttuin - Instagram