24-08-2020

HIER MOET JE ZIJN! De leukste plekjes van Schiedam!

Vandaag doen we een dagje Schiedam. Want als je hier woont, waar lunch je dan het lekkerst, waar zit je het fijnst op het terras en waar scoor je een leuke, nieuwe outfit? Dat en nog veel meer komen we te weten als we op een mooie zomerdag de auto parkeren bij de Grote of Sint Janskerk.

We starten ons ´dagje uit´ op het terras van Brasserie Stadhuis. Het was nog lastig kiezen, want aan de Grote Markt zitten ook Záálig Eten & Drinken en Lucas Drinkwinkel. Ook daar hebben we alleen maar goede geluiden over gehoord.

Een gezellige Schiedamse dame heet ons welkom en zegt dat we zelf een tafel mogen uitkiezen. 28 graden, dus het wordt onder één van de grote parasols. De kaart is uitgebreid en aantrekkelijk. Leuk detail is de lijst met ‘Sjieke’ gerechten. We kiezen allebei een salade en dat blijkt een goede keuze. Kraakvers, smaakvol en vullend. Jammie! Omdat we net beginnen aan onze Schiedam-tour, blijven we niet te lang hangen.

Na het eten lopen we de Hoogstraat in. We zien dat Cotto & Magniato alweer 7 jaar bestaat door de ballonnenboog die vrolijk voor de deur staat. Vlak daarnaast zit La Follonera… ziet er ook heel aantrekkelijk uit. Een kijkje op de website later bevestigt dit. Het restaurant, de wijn en cocktailbar krijgen een beoordeling van maar liefst 4,5 ster op Google.

We lopen verder en worden verrast door de veelzijdigheid aan winkeltjes. Leuk ook dat je steeds via kleine steegjes uitkijkt op het water langs de Lange Haven. We komen langs het prachtige Stedelijk Museum Schiedam. Als je hier met je rug naartoe staat, kijk je de Appelmarkt in met op de achtergrond de Appelmarktbrug. Leuke plek!

Even verderop is er een leuk pleintje met een terras en niet veel later wordt onze aandacht getrokken door d’Uk. Wat ziet het er hier gezellig uit. De kinderwinkel is van Phyllis Touw. Gepassioneerd vertelt de eigenaresse over het type speelgoed dat ze verkoopt. “Ik verkoop geen batterij-gestuurd speelgoed en ik streef ernaar om spullen in te kopen die verantwoord gemaakt zijn. Mooi! Zo zou het altijd moeten zijn.”

Als we weer buiten staan, kijken we elkaar aan. “Wat zijn de mensen hier allemaal aardig, hè!” Nuchter en vriendelijk, besluiten we. En dat krijgen we bevestigd als we bij The Feather Store naar binnen stappen.

Eigenaresse Vera zit met haar overbuurman van Stripes aan een tafel gezellig te kletsen. Stripes is al 35 jaar een begrip in Schiedam en The Feather Store opende in 2017 de deuren. Vera: “Ik ben geboren en getogen Schiedamse. Het leek me zo leuk om een winkel te openen waar ik alles kon verkopen wat ik zelf leuk vind en daarmee iedere vrouw stralend de winkel uit laat gaan.”

Wat ons betreft is deze missie geslaagd. Het is dat we op een missie waren, maar de verleiding om wat moois van MSCH, Snurk, ICHI of Rebelz te kopen was groot.

We vervolgen onze weg over de Hoogstraat en worden verrast door leuke kledingzaken, horeca, kappers en leuke hebbedingenwinkels. Mocht het trouwens slecht weer zijn, dan winkel je droog in de Passage. Ter hoogte van de Koemarkt slaan we af naar de Lange Haven. Wat is het hier mooi! De grachtenpanden staan statig op de kade, er is veel groen en langs de weg zijn allemaal inhammetjes met fijne zitplekken voor bewoners.

Al snel komen we bij 1714. Ze zijn gesloten helaas, maar als je wilt genieten van Drinks & Bites in de zon op één van de mooiste plekjes van Schiedam… is dit wel the place to be. Het terras is gemaakt op een oud schip. Sowieso is dat heel tof aan deze plek. Overal zie je prachtige boten liggen en dat met op de achtergrond de typerende Schiedamse molens en ophaalbruggen.

“Jaaa, hier is het”, zeggen we blij als we voor de Bonte Koe staan. De Bonte Koe Chocolade is een begrip in Schiedam. In 1992 maakten de jeneverdampen van een drie eeuwen oude distilleerderij plaats voor cacaogeuren. Zowel aan de gevel als binnen is de historie nog zichtbaar. Heel gaaf. We kopen natuurlijk een doosje bonbons dat we op het bankje voor de deur openmaken om er gelijk een paar te proeven. Watertandend lekker!

Nagenietend wandelen we verder en blijven ons verrassen over de leuke dingen die er te zien zijn. We passeren het National Jenevermuseum. Wist je dat Schiedam dé stad is van jeneverstokerijen? Er is nog een enkeling actief, maar ook op andere manieren wordt de rijke historie van het jenever stoken goed bewaard. Er zijn nog werkende graanmolens en de Brandersfeesten trekken elk jaar weer duizenden bezoekers.

Ter hoogte van de Beursbrug steken we door weer terug naar de Hoogstraat. Want daar hadden we op de heenweg La Sorpresa gespot. Nog even een ijsje halen voordat we weer in de auto stappen. Dit was echt genieten, want Schiedam is niet groot, maar wel verrassend leuk. En wil je meer winkels, uitgaan, horeca en verzin het maar… dan ben je hiervandaan met een kwartiertje in hartje Rotterdam! En ook Delft en Den Haag rijd je vanaf Schiedam via de A4 heel gemakkelijk aan.

Wonen in de Buurttuin

Alle woningen zijn verkocht!

Je kan niet meer inschrijven als reserve kandidaat

Bel voor vragen de makelaar: Ooms Makelaars Schiedam 010 - 273 0102

inschrijven

Volg ons op Facebook

In de Buurttuin - Facebook

Volg ons op Instagram

In de Buurttuin - Instagram