09-07-2020

Architect aan het woord

Richard Tiggele van Venster Architekten maakte het ontwerp voor de woningen In de Buurttuin. Hij vertelt enthousiast over de manier waarop de wijk is opgezet en hoe de wederopbouwarchitectuur hem inspireerde. 

Hier voel je je geborgen
“Groen en ruim was het hier altijd al, maar er miste intimiteit en ook het geborgen gevoel was er bij de bewoners niet. Door het groen in te kaderen in hofjes, krijg je gelijk een heel andere sfeer. Er ontstaan veilige buurttuinen waar je met elkaar woont, speelt, barbecuet en misschien wel groenten verbouwt. De buurttuinen zijn autovrij. Via de grote ramen en de privézone voor het huis, waar je een bankje kunt plaatsen, voel je je verbonden met je buurt en je buren.”

Woningen in het groen in plaats van woningen aan het groen
“Als je de wijk straks van bovenaf bekijkt, zie je twee groene plustekens waarbinnen de nieuwe woningen zich bevinden. Ook de bestaande Parklaan krijgt een upgrade door de parkeerplaatsen weg te halen en veel bomen toe te voegen. Bewoners en bezoekers parkeren in de groen omzoomde ‘parkeerkoffers’ achter de tuinen.”

Spelen met kleur en stenen
Deze wijk is in de jaren vijftig gebouwd en dus zie je er veel wederopbouwarchitectuur. Richard legt uit dat deze stroming lange tijd niet als mooiste architectuurstijl bekend stond. “Het is vrij sober, functioneel en toegepast in een tijd dat er weinig geld was voor rijke materialen en details. De laatste tijd is er toch wat herwaardering voor deze periode in de architectuur. Want als je goed kijkt, zijn er zeker wel heel aantrekkelijke elementen. Juist door de positieve dingen heb ik me laten inspireren. De opvallende dakranden, luifels en metselwerkvlakken in verschillende dieptes - met verschillend reliëf en in diverse kleuren - heb ik op een hedendaagse manier vertaald in mijn ontwerp.” 

Eenheid in verscheidenheid
“We hebben ‘gespeeld’ met twee kleuren steen en elk huis heeft een siervlak in de gevel met een bijzonder metselwerkverband. Het type siervlak verschilt per straat en per woning wordt de positie van dit vlak afgewisseld. Door te spelen met al deze elementen ontstaat er variatie en heeft elk huis iets eigens, terwijl In de Buurttuin sterk neer wordt gezet als geheel. De eenduidige architectuurstijl en de witte horizontale banden verbinden de woningen met elkaar.”

Voor elk wat wils, veilig en samen
In de Buurttuin komt een grote variatie aan woningen: koop en huur, eengezinswoningen in verschillende groottes en appartementen. De appartementengebouwen komen aan de rand van de wijk en hebben door de verspringen in de gevels een kleinschalig karakter. Door ook woningen en fietsenbergingen op de begane grond te maken, zijn er nergens in de wijk ‘blinde’ gevels die je een onveilig gevoel kunnen geven.

Richard: “Leuk detail is dat op de kopgevels van de appartementengebouwen een kunstelement wordt aangebracht met een afbeelding die refereert aan Schiedam. Hoe dit precies wordt, moeten we nog bepalen. Dat gaan we samen met de toekomstige bewoners doen. Ik kan niet wachten om hier straks een rondje te lopen en te zien hoe kinderen lekker buiten spelen, buren een praatje maken en hoe architectuur en groen elkaar versterken.”

Wonen in de Buurttuin

Alle woningen zijn verkocht!

Je kan niet meer inschrijven als reserve kandidaat

Bel voor vragen de makelaar: Ooms Makelaars Schiedam 010 - 273 0102

inschrijven

Volg ons op Facebook

In de Buurttuin - Facebook

Volg ons op Instagram

In de Buurttuin - Instagram