image

Blog

Als groen verbindt ontstaan er mooie dingen

Ontwikkelingsmanager Jeroen Roijers en projectontwikkelaar Jasper Meijs zijn beiden vanaf dag 1 betrokken bij de ontwikkeling van In de Buurttuin. En dus zijn zij bij uitstek de mensen om het hemd van het lijf te vragen. Als we de mannen ontmoeten op de bouwlocatie, ontrafelt zich een mooi gesprek over hoe je een plek met eentonige flats transformeert tot intieme buurt waar groen mensen en plekken verbindt.

Jeroen begint te vertellen: “Er is ontzettend veel vraag naar eengezinswoningen in Schiedam en Rotterdam. We zijn blij dat we die straks kunnen realiseren. Doordat er ook appartementen komen, biedt In de Buurttuin voor elk wat wils.”

Moet je je eens voorstellen…
De heren vervolgen: “Daarnaast is het voor een ontwikkelaar geweldig als je de kans krijgt om zo’n ideaal bereikbare locatie om te toveren tot superfijne woonwijk. Van open, eenzijdig en onpersoonlijk gebied, naar intiem, gevarieerd en groen buurtje waar je je buren kent en je kinderen veilig buitenspelen. Moet je je voorstellen dat je hier woont. Dat je kinderen lekker in een van de buurttuinen spelen, dat je zo het Beatrixpark inwandelt en net zo makkelijk op de metro stapt, waardoor je in 10 minuten in hartje Rotterdam bent. Geweldig toch.”

Hoe zien jullie de toekomst?
“Zoals het er nu naar uitziet is de wijk in 2024 af. Als we dan rondlopen hopen we te zien hoe, door de opzet met buurttuinen, echt een buurtgevoel is ontstaan. Dat de tuinen gebruikt worden en gezien worden als het verlengstuk van thuis. Dat nieuwe vriendschappen zijn ontstaan en dat mensen volop genieten van hun gloednieuwe huis dat ze helemaal naar eigen idee en smaak hebben ingericht”, reageert Jeroen.

De eengezinswoningen worden gebouwd met Fijn Wonen. Wat is dat?
“Fijn Wonen is een duurzaam, betaalbaar en comfortabel woonproduct. De woningen kunnen in snel tempo gerealiseerd worden. De prefab productie leidt tot hoge kwaliteit, want in de fabriek worden, onder geconditioneerde omstandigheden, vele onderdelen van het huis voorbereid. Geen wind, geen vorst, geen regen. De duurzame woningen worden compleet opgeleverd aan de kopers. Er is een aantal overzichtelijke keuzes die je nog kunt maken om dit huis tot jouw droomhuis te maken. Je kunt dit energiezuinige huis zelfs tot een Nul-Op-De-Meterwoning upgraden.”

En de buurttuinen, hoe zit het daarmee?
Jasper antwoordt, aangezien participatie onder zijn ‘takenpakket’ valt: “In een vroeg stadium hebben we de buurt betrokken bij het maken van de inrichtingsplannen. En straks, als de woningen verkocht zijn, gaan we met de bewoners de 6 buurttuinen inrichten. We hebben daar wel wat ideeën bij. Denk aan een moestuin, speeltuin, plek voor een buurtborrel, een bankje of een jeu de boulesbaan. Wij begeleiden dit traject en betalen de aanleg. Verder is het aan de bewoners.” Jeroen vult aan: “Ik denk dat we de inrichting van meerdere buurttuinen in één keer gaan oppakken, zodat ze aanvullend op elkaar kunnen zijn en er op verschillende plekken in de wijk leuke dingen te doen zijn.”

Wat waren de belangrijkste uitgangspunten voor het ontwerp?
Van de buurttuinen maken we een stapje terug naar de basisgedachte achter het ontwerp. Wat was de stip op de horizon? “Groen moest verbinden op sociaal niveau én in fysieke zin”, zeggen de heren stellig. “Dus zie je dat alle plekken in de buurt aan elkaar verbonden zijn met groenstructuren en zoals we vertelden gaan de buurttuinen zorgen voor sociale cohesie tussen de buurtbewoners.”

Gaan jullie nog meer doen om het contact tussen buren te stimuleren?
“Jazeker. Naast het meedenken over de inrichting van de buurttuinen willen we ook de aanleg samen doen. We vinden het belangrijk dat de hagen en erfafscheidingen ook na de oplevering er mooi bij staan en willen toekomstige bewoners helpen om het onderhoud gezamenlijk op te pakken. Dit willen wij faciliteren door voor een periode van twee jaar na oplevering ondersteuning aan te bieden door middel van een samenwerking met een sociale werkplaats. Hierdoor kunnen we nog iets voor een ander betekenen. Het gezamenlijk onderhoud is overigens geen verplichting voor de bewoners. Het is een kans om, zonder dat het je geld kost, samen met je buren de buurt nog mooier te maken .Wij kijken er enorm naar uit de toekomstige bewoners te ontmoeten en samen deze buurt af te maken.”

 

HIER MOET JE ZIJN! De leukste plekjes van Schiedam!

Vandaag doen we een dagje Schiedam. Want als je hier woont, waar lunch je dan het lekkerst, waar zit je het fijnst op het terras en waar scoor je een leuke, nieuwe outfit? Dat en nog veel meer komen we te weten als we op een mooie zomerdag de auto parkeren bij de Grote of Sint Janskerk.

We starten ons ´dagje uit´ op het terras van Brasserie Stadhuis. Het was nog lastig kiezen, want aan de Grote Markt zitten ook Záálig Eten & Drinken en Lucas Drinkwinkel. Ook daar hebben we alleen maar goede geluiden over gehoord.

Een gezellige Schiedamse dame heet ons welkom en zegt dat we zelf een tafel mogen uitkiezen. 28 graden, dus het wordt onder één van de grote parasols. De kaart is uitgebreid en aantrekkelijk. Leuk detail is de lijst met ‘Sjieke’ gerechten. We kiezen allebei een salade en dat blijkt een goede keuze. Kraakvers, smaakvol en vullend. Jammie! Omdat we net beginnen aan onze Schiedam-tour, blijven we niet te lang hangen.

Na het eten lopen we de Hoogstraat in. We zien dat Cotto & Magniato alweer 7 jaar bestaat door de ballonnenboog die vrolijk voor de deur staat. Vlak daarnaast zit La Follonera… ziet er ook heel aantrekkelijk uit. Een kijkje op de website later bevestigt dit. Het restaurant, de wijn en cocktailbar krijgen een beoordeling van maar liefst 4,5 ster op Google.

We lopen verder en worden verrast door de veelzijdigheid aan winkeltjes. Leuk ook dat je steeds via kleine steegjes uitkijkt op het water langs de Lange Haven. We komen langs het prachtige Stedelijk Museum Schiedam. Als je hier met je rug naartoe staat, kijk je de Appelmarkt in met op de achtergrond de Appelmarktbrug. Leuke plek!

Even verderop is er een leuk pleintje met een terras en niet veel later wordt onze aandacht getrokken door d’Uk. Wat ziet het er hier gezellig uit. De kinderwinkel is van Phyllis Touw. Gepassioneerd vertelt de eigenaresse over het type speelgoed dat ze verkoopt. “Ik verkoop geen batterij-gestuurd speelgoed en ik streef ernaar om spullen in te kopen die verantwoord gemaakt zijn. Mooi! Zo zou het altijd moeten zijn.”

Als we weer buiten staan, kijken we elkaar aan. “Wat zijn de mensen hier allemaal aardig, hè!” Nuchter en vriendelijk, besluiten we. En dat krijgen we bevestigd als we bij The Feather Store naar binnen stappen.

Eigenaresse Vera zit met haar overbuurman van Stripes aan een tafel gezellig te kletsen. Stripes is al 35 jaar een begrip in Schiedam en The Feather Store opende in 2017 de deuren. Vera: “Ik ben geboren en getogen Schiedamse. Het leek me zo leuk om een winkel te openen waar ik alles kon verkopen wat ik zelf leuk vind en daarmee iedere vrouw stralend de winkel uit laat gaan.”

Wat ons betreft is deze missie geslaagd. Het is dat we op een missie waren, maar de verleiding om wat moois van MSCH, Snurk, ICHI of Rebelz te kopen was groot.

We vervolgen onze weg over de Hoogstraat en worden verrast door leuke kledingzaken, horeca, kappers en leuke hebbedingenwinkels. Mocht het trouwens slecht weer zijn, dan winkel je droog in de Passage. Ter hoogte van de Koemarkt slaan we af naar de Lange Haven. Wat is het hier mooi! De grachtenpanden staan statig op de kade, er is veel groen en langs de weg zijn allemaal inhammetjes met fijne zitplekken voor bewoners.

Al snel komen we bij 1714. Ze zijn gesloten helaas, maar als je wilt genieten van Drinks & Bites in de zon op één van de mooiste plekjes van Schiedam… is dit wel the place to be. Het terras is gemaakt op een oud schip. Sowieso is dat heel tof aan deze plek. Overal zie je prachtige boten liggen en dat met op de achtergrond de typerende Schiedamse molens en ophaalbruggen.

“Jaaa, hier is het”, zeggen we blij als we voor de Bonte Koe staan. De Bonte Koe Chocolade is een begrip in Schiedam. In 1992 maakten de jeneverdampen van een drie eeuwen oude distilleerderij plaats voor cacaogeuren. Zowel aan de gevel als binnen is de historie nog zichtbaar. Heel gaaf. We kopen natuurlijk een doosje bonbons dat we op het bankje voor de deur openmaken om er gelijk een paar te proeven. Watertandend lekker!

Nagenietend wandelen we verder en blijven ons verrassen over de leuke dingen die er te zien zijn. We passeren het National Jenevermuseum. Wist je dat Schiedam dé stad is van jeneverstokerijen? Er is nog een enkeling actief, maar ook op andere manieren wordt de rijke historie van het jenever stoken goed bewaard. Er zijn nog werkende graanmolens en de Brandersfeesten trekken elk jaar weer duizenden bezoekers.

Ter hoogte van de Beursbrug steken we door weer terug naar de Hoogstraat. Want daar hadden we op de heenweg La Sorpresa gespot. Nog even een ijsje halen voordat we weer in de auto stappen. Dit was echt genieten, want Schiedam is niet groot, maar wel verrassend leuk. En wil je meer winkels, uitgaan, horeca en verzin het maar… dan ben je hiervandaan met een kwartiertje in hartje Rotterdam! En ook Delft en Den Haag rijd je vanaf Schiedam via de A4 heel gemakkelijk aan.

Inspirerende tips voor jouw nieuwe tuin!

Stel nou, je woont straks In de Buurttuin én je hebt een lekkere tuin… wat zou je er dan mee doen? We vinden het leuk om je te inspireren en misschien ook wel te verleiden om hem niet gelijk helemaal te betegelen.

Zo’n groene tuin vinden de dieren fijn, is goed voor de natuurlijke afvoer van regenwater, gaat hittestress tegen én is mooi om te zien. En wist je ook dat een ultra groene tuin helemaal niet zo veel onderhoud vraagt?

Grind graag!
Heb je al eens aan grind gedacht in plaats van tegels? Tegenwoordig heb je grindmatten die ervoor zorgen dat je grind netjes op zijn plek blijft en je stoelpoten er niet in wegzakken. De grindtegels zijn voorzien van onkruidwerende matten en als er toch al eens een sprietje doorheen komt, trek of hark je dat heel gemakkelijk weg. Regenwater kan via het grind rustig de grond inzakken en op die manier wordt het riool minder belast. Het leuke aan grind is dat je gemakkelijk natuurlijke, ronde vormen kunt maken in je tuin. Dat staat speels en vriendelijk.

Cool cortenstaal
Cortenstaal. Ken je het? Het is er in allerlei kleuren, maar misschien wel het bekendst als roestige variant. Het staal laat zich heel gemakkelijk buigen en is de perfecte begrenzing van je border. Een ander voordeel van cortenstaal is dat het relatief betaalbaar is. Wat een heel leuk effect geeft, is als je een border van cortenstaal maakt en daarin weer niveauverschil aanbrengt met ditzelfde materiaal, maar dan van een andere hoogte.

Groen gemak
We zeiden in de intro al dat groen niet altijd veel onderhoud hoeft te vragen. Als je het goed doet! Hoe? Maak diverse plantenborders en zorg er dan voor dat elk stukje goed bedekt is met groen. Daarmee bedoelen we varieer met hoge en lage beplanting en maak veel gebruik van bodembedekkers. Rotsplantjes, maagdenpalm, hosta’s… ze doen het allemaal heel goed zonder jouw hulp.

Blij buitenleven
Ben jij iemand die van het prille voorjaar tot het late najaar in de tuin te vinden is? Dan mag een buitenkeuken onder een overkapping niet ontbreken. Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt, maar van meerwaarde is het zeker. Je keuken, lekkere loungeset en misschien wel een openhaardje plaats je allemaal onder de overkapping, zodat je tot in late uurtjes heerlijk buiten zit. Zelfs op een minder mooie dag! Als je dit wilt, leg dan in een vroeg stadium water en stroom aan naar de plek waar de veranda komt. Dat is nog heel gemakkelijk als de hele tuin nog moet worden aangelegd.

Binnen buiten
Accessoires die we voorheen alleen binnen hadden, zijn er nu ook voor buiten. Van schemerlamp op zonne-energie tot vloerkleed, gemaakt van duurzaam, waterbestendig materiaal. Wat een sfeertje creëer je hiermee. Ook qua kleur gaan we helemaal los. De heerlijk natuurlijke tinten van je groene tuin combineren verrassend goed met gele kussens, een roze kleed en blauwe parasol. En wist je dat die prachtige krijtverf buiten ook prima houdt? Hiermee kun je je misschien de verouderde eettafel een compleet nieuwe look geven.

Verliefd verlicht
In een paar van onze tips komt het al aan bod: licht! Net als binnen is dit dé sfeermaker! Verlicht met spots je planten in de borders of bakken. Plaats een spotje laag bij de grond dat mooi over je looppad schijnt. Hang wat kleine lampjes op die sfeer brengen bij het zitgedeelte en overweeg zeker eens een schemerlamp voor buiten! En als je dan toch bezig bent, denk ook praktisch. Hang een lamp op met sensor bij de poortdeur, zodat je bij thuiskomst gemakkelijk met je fiets je berging vindt.

Heb jij er ook zin in gekregen? Hou onze website in de gaten. Binnenkort gaan we de woningen met tuinen In de Buurttuin verkopen! Via deze link kun je je als belangstellende aanmelden en word je vanzelf op de hoogte gehouden.

Maak vast kennis met de makelaar

Martijn van Heeswijk is de makelaar van In de Buurttuin. En daar is hij blij mee, blijkt als we hem spreken. “Dit is nou echt zo´n nieuwbouwplan waar veel verschillende mensen op afkomen en dat maakt mijn werk leuk.”

“Ik weet dat veel mensen uit de buurt belangstelling hebben om in hun vertrouwde omgeving een huis te kopen. Ook Rotterdammers zien een kans op een mooi gezinshuis zonder de hoofdprijs te betalen. Schiedam lift mee op de enorme ontwikkeling die Rotterdam doormaakt. Dus hier een huis kopen is een goede investering.”

Verbinding op alle vlakken
Martijn is al in een vroeg stadium door de ontwikkelaar bij de plannen betrokken. “Ja, fijn is dat. Want dat maakt dat ik alle ins en outs van het project ken en straks goed kan uitleggen hoe het huis en de buurt in elkaar zitten en waarom bepaalde keuzes gemaakt zijn. Ik vind dat trouwens heel goed hoe Van Wijnen dat doet. We hebben al eerder samengewerkt en altijd zie ik dat ze heel erg de verbinding opzoeken. Binnen het ontwikkelteam én met de bewoners. Dat zorgt voor betrokkenheid en een grote draagkracht. Grappig is trouwens dat verbinding en het gevoel van samen In de Buurttuin ook een grote rol speelt.”

De mix maakt het mooi
“In de Buurttuin vind ik echt heel mooi. Deze upgrade is wat de wijk verdient. Een fijne wijk waar het openbare groen bijna onderdeel uitmaakt van de eengezinswoningen. Ik zie ook al helemaal voor me hoe mensen hier met elkaar leven en ondertussen ontzettend genieten van hun nieuwe huis. Het gemixte aanbod van koop en huur, sociaal en middensegment, trekt een brede groep aan en dat levert weer een gemêleerde bewonerssamenstelling op. Uit ervaring weet ik dat dit de fijnste wijken zijn. Plekken waar mensen met verschillende achtergronden, gezinssamenstellingen en leeftijden samenkomen, dat voelt vrij!”

Aanmelden als belangstellende graag via de website
“De belangstelling voor In de Buurttuin is heel groot”, vertelt Martijn. “We worden dagelijks meerdere keren benaderd. Nadat we de vragen hebben beantwoord, verwijzen we mensen door naar de website, waar je je als belangstellende kunt aanmelden. Via deze database gaan we iedereen op de hoogte houden en informeren als de verkoop start. Ik hoop dat dit eind 2020 wordt.”

Tot snel!
Martijn kan niet wachten om iedereen straks te spreken en zijn enthousiasme te kunnen delen. Of dat face to face wordt, is nog niet duidelijk. “Dat hangt van de regels rondom corona en het aantal mensen af dat zich uiteindelijk aanmeldt als belangstellende. Wordt dus vervolgd. Gelukkig zijn er legio mogelijkheden om toch op ‘persoonlijke’ manier te informeren. Bijvoorbeeld met een webinar of een speed-meet-and-greet. Daar hebben we inmiddels ervaring mee.”

Architect aan het woord

Richard Tiggele van Venster Architekten maakte het ontwerp voor de woningen In de Buurttuin. Hij vertelt enthousiast over de manier waarop de wijk is opgezet en hoe de wederopbouwarchitectuur hem inspireerde. 

Hier voel je je geborgen
“Groen en ruim was het hier altijd al, maar er miste intimiteit en ook het geborgen gevoel was er bij de bewoners niet. Door het groen in te kaderen in hofjes, krijg je gelijk een heel andere sfeer. Er ontstaan veilige buurttuinen waar je met elkaar woont, speelt, barbecuet en misschien wel groenten verbouwt. De buurttuinen zijn autovrij. Via de grote ramen en de privézone voor het huis, waar je een bankje kunt plaatsen, voel je je verbonden met je buurt en je buren.”

Woningen in het groen in plaats van woningen aan het groen
“Als je de wijk straks van bovenaf bekijkt, zie je twee groene plustekens waarbinnen de nieuwe woningen zich bevinden. Ook de bestaande Parklaan krijgt een upgrade door de parkeerplaatsen weg te halen en veel bomen toe te voegen. Bewoners en bezoekers parkeren in de groen omzoomde ‘parkeerkoffers’ achter de tuinen.”

Spelen met kleur en stenen
Deze wijk is in de jaren vijftig gebouwd en dus zie je er veel wederopbouwarchitectuur. Richard legt uit dat deze stroming lange tijd niet als mooiste architectuurstijl bekend stond. “Het is vrij sober, functioneel en toegepast in een tijd dat er weinig geld was voor rijke materialen en details. De laatste tijd is er toch wat herwaardering voor deze periode in de architectuur. Want als je goed kijkt, zijn er zeker wel heel aantrekkelijke elementen. Juist door de positieve dingen heb ik me laten inspireren. De opvallende dakranden, luifels en metselwerkvlakken in verschillende dieptes - met verschillend reliëf en in diverse kleuren - heb ik op een hedendaagse manier vertaald in mijn ontwerp.” 

Eenheid in verscheidenheid
“We hebben ‘gespeeld’ met twee kleuren steen en elk huis heeft een siervlak in de gevel met een bijzonder metselwerkverband. Het type siervlak verschilt per straat en per woning wordt de positie van dit vlak afgewisseld. Door te spelen met al deze elementen ontstaat er variatie en heeft elk huis iets eigens, terwijl In de Buurttuin sterk neer wordt gezet als geheel. De eenduidige architectuurstijl en de witte horizontale banden verbinden de woningen met elkaar.”

Voor elk wat wils, veilig en samen
In de Buurttuin komt een grote variatie aan woningen: koop en huur, eengezinswoningen in verschillende groottes en appartementen. De appartementengebouwen komen aan de rand van de wijk en hebben door de verspringen in de gevels een kleinschalig karakter. Door ook woningen en fietsenbergingen op de begane grond te maken, zijn er nergens in de wijk ‘blinde’ gevels die je een onveilig gevoel kunnen geven.

Richard: “Leuk detail is dat op de kopgevels van de appartementengebouwen een kunstelement wordt aangebracht met een afbeelding die refereert aan Schiedam. Hoe dit precies wordt, moeten we nog bepalen. Dat gaan we samen met de toekomstige bewoners doen. Ik kan niet wachten om hier straks een rondje te lopen en te zien hoe kinderen lekker buiten spelen, buren een praatje maken en hoe architectuur en groen elkaar versterken.”

Wonen in de Buurttuin

Alle woningen zijn verkocht!

Je kan niet meer inschrijven als reserve kandidaat

Bel voor vragen de makelaar: Ooms Makelaars Schiedam 010 - 273 0102

inschrijven

Volg ons op Facebook

In de Buurttuin - Facebook

Volg ons op Instagram

In de Buurttuin - Instagram